Hoe

Hoe kunnen we de huidige particratie omvormen tot een echte basisdemocratie?  Dit kan door “de invoering van het beslissend referendum op volksinitiatief (BROV), op alle niveau’s en over alle onderwerpen van gemeenschappelijk belang, zonder uitzondering”. Met deze maatregel wordt de volkssoevereiniteit structureel ingevoerd en de schijnsoevereiniteit door de Natie afgeschaft (Artikel 33 van de Belgische grondwet).

Praktisch dient daarvoor dus in België de nationale grondwet aangepast te worden om een directe en dus echte democratie in te voeren. De procedure voor aanpassing is in diezelfde grondwet vastgelegd, een procedure die het in praktijk haast onmogelijk dat zetelende meerderheden geneigd zullen zijn om afstand te doen van hun exclusieve macht.

Belangrijk is dat er in de toekomst een manier gevonden wordt waarbij de bevolking zelf kan bepalen wat er in de grondwet staat. Op dat vlak is Zwitserland eveneens een uniek voorbeeld. Elke wijziging van de grondwet moet daar door een volksreferendum bekrachtigd worden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.